A modern magyar agár a bíró szemével

 

 

A jó magyar agár kiegyensúlyozott kombinációja az erőnek és az eleganciának. Hasonlattal élve, ha az angol agár az agarak forma 1-es versenyautója, akkor a magyar agár a Párizs-Dakar terepjárója.

Származását tekintve a keleti és nyugati agarak keresztezéséből származik. Sok hasonlatosságot mutat a slughival, pl. a fej lekerekített formáját, és szélességét tekintve. Az angol ősöknek hála jól szocializálható, jó az emberekhez való viszonya, könnyen kezelhető, megbízható versenykutya, és csapatban jól tartható.

 

Nehéz az egyensúlyt megőrizni. Vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba. Sokan az angol agár vér kiküszöbölésére a másik végletbe esnek, örömmel díjazzák, ha egy magyar agár már nem mutat agaras jelleget.

Azt gondolom, hogyha a hibákat súlyozni kell, nagyobb hiba, ha nem agár, mintha legalább a fajtacsoporton belüli hasonlóságot mutat. Emiatt sokszor az amúgy eredményes, mint kutya jó felépítésű magyar agár egy agaras bírónál alul marad, egyszerűen azért mert nem kelt eléggé agaras benyomást. Ezek az agarak a versenypályán nem agárvágtában futnak, nem tudnak kinyúlni,” csak úgy futnak, mint egy kutya.

 Könnyű az angol agárhoz hasonlónak találni, mert az angol agár angol agár marad akkor is, ha csúnya. Ráadásul több típusa létezik. Mihez hasonlítsuk, a show greyhez? (legkevésbé ehhez hasonlítják, pedig szerintem a leggyakoribb hiba) vagy a versenytípushoz? Ha igen melyikhez, az angol, ír, vagy ausztrál típushoz? A széphez, vagy a rossz külleműhez? Az ír coursing greyhez? Talán használatánál fogva ehhez mutatja a legnagyobb hasonlatosságot. Így ha valaki nagyon keresgél, biztos talál magának angol agárhoz való hasonlatosságot.

 

A jó típusú magyar agár testhossza meghaladja a marmagasságot. Egyenes felsővonal, lassan emelkedő alsóvonal, széles front, jól hátranyúló, dongás bordakosár, erőteljes csontozat, hangsúlyos fej, viszonylag széles agykoponya, erőteljes arcorri rész, határozott stop, vastagszövetű rózsafül, erőteljes, hosszúkás izomzat, viszonylag vastag, kötőszövetes bőr, dús, kevéssé puha szőr jellemzi. A megjelenése erőteljes, de egyértelműen agár!

 

Fontos, hogy a magyar agár nem négyzetbe rajzolható, a testhossz meghaladja a marmagasságot. Ha mégis viszonylag rövid agárral találkozunk, elnézőbbek lehetünk, ha a hát elég hosszú, a bordakosár jól hátranyúlik és egyébként jó típusú és jó anatómiájú.

 

Mivel munkakutyáról beszélünk, a nem típushibákat aszerint súlyozzuk, hogy mennyire akadályozzák az agarat a mozgásban.  

 

 Hangsúlyos fej.  Fontos a jó típusú fej . A fej háromszög alakú felső és oldalsó nézetben egyaránt. Az agykoponya és arckoponya aránya 1: 1. Viszonylag széles agykoponya (12-14cm a fülek között). Határozott, hosszú stop. Középmagasan tűzött viszonylag nagy és vastagszövetű rózsafülek. Ha a fül mérete nem ideális, de egyébként kiváló egyed, ez tolerálható. Ugyanúgy hiba a túl vastag szövetű, félig állandóan álló, vagy a nagy, fejhez simuló fül. A koponya nem lapos, és a fej formái lekerekítettek. A kanoknál kissé boltozatos homlok lehetséges.

A szemek középnagyok, lehetőleg sötétek, vagy a szőr színével harmonizálnak, mandulavágásúak, enyhén ferdén illesztettek. A mogyorószínű agarak szeme is mogyorószínű. A szemhéjak jól pigmentáltak. A kis és a világos szem barátságtalanná teszi a tekintetet. Az arcorri rész nem elhegyesedő, telt, sötét orrtükör, erőteljes állkapocs, jól fejlett fogak, ollós harapás, lehetőleg hiánytalan a fogazat. Az eltérő harapás kizáró ok. Az agarakat nagy méretű erős fogai teszik alkalmassá a vad elejtésére. A kisméretű fogak nem az agár jellemzői! Fontos a telt arcorri rész. (jól fejlett rágóizomzat). Erős fej jól fejlett izomzattal, minden burkoltság nélkül, feszes ajkak, ez egy száraz agárfej! Gyakori hiba, a testtömeghez mérten kis méretű fej, könnyű fej, burkolt fej, kevés stop, kis szemek, lógó ajkak. Noha én kifejezetten szeretem a markáns fejet, ha egyébként jó típusú, a könnyű fej is elfogadható.

Középmagasan illesztett hosszú, izmos nyak, minden lebernyeg nélkül. Középmagasan hordott fej.

 

A hát hosszú, egyenes, nem lejtős (keleti származás). A mar jól fejlett, hosszú. Az ágyék egyenes izmos, vagy enyhén ívelt.(ívelt ágyék található csaknem valamennyi agárfajtánál). A far széles, hosszú, kissé csapott. A farok középmagasan tűzött, hosszú, nem elvékonyodó, dús, kissé hosszabb szőrrel fedett, enyhén ívelt, lehet jobbra vagy balra hajló, legalább a csánkig ér.  A farok nem gyűrűs, és nem egyenesen a láb közé húzva hordott és nem emelheti a hátvonal fölé. Gyakori a törött farokvég. Ezt én nem tekintem hibának, mivel nem okoz problémát. Az elmúlt 30 évben összesen 3 többszörösen megtört farkú magyar agárral találkoztam különböző tenyészetekben, és nem beltenyésztett almokból. Ez már súlyos hiba. (Ezek születéskor könnyen kiszűrhetők.)

Gyakori és súlyos hiba a rövid hát, a lejtős hát, az ívelt felsővonal, az egyenes, vagy túl rövid, túl csapott rövid far.

 

A front széles, a bordakosár dongás, és jól hátranyúlik. Nem hiba, ha nem ér a könyökig.

Lassan emelkedő alsó vonal. Az ívelt, lejtős hát, keskeny front, lapos, mély hosszú bordakosár a show grey jellemzői, elegáns, de nem kívánatos. Szintén súlyos hiba a nagyon rövid, és a hirtelen emelkedő alsóvonal. A nagyon mély, hirtelen emelkedő mellkasú agarak kb. csak 100 m-t, tudnak gyorsan megtenni.

 

Kissé meredek elülső szögellés, hosszú lapocka, és hosszú felkar és alkarcsontok, rövid lábközepek. A mancsok nagyok, kevésbé íveltek, és kevésbé zártak, kissé hosszúkás nyúlmancsok. Érdekes, hogy ezek a mancsok sokkal kevésbé sérülékenyek, mint a zárt, jól ívelt mancsok. Súlyos hiba a rövid felkar, ami rövid lépéshosszt eredményez.

 

Hosszú erőteljes hátulsó végtagok. Olykor enyhe tehénállás. A legtöbb igazán gyors agár enyhe tehénállású! A combokon erőteljes, hosszúkás izomzat. A rövid, plasztikus izomzat a grey jellemzője, ez sprinter izomzat!

 

A bőr kissé vastag, kötőszövetes. A szőr kissé hosszabb szálú, durvább tapintású, dús különösen a farkon. A verseny kutyák a combokon elveszíthetik a szőrt. Mivel az agár munkakutya ez nem tekinthető hibának. Sokan teszi fel a kérdést, hogy mi a különbség magyar agár és a grey között, hogy érezzük a különbséget elég megfogni őket és kézzelfogható a különbség.

 

Valamennyi elfogadott agárszínben és ezek fehérrel kombinált színeiben tenyészthető.

A fehér szín elfogadott, amennyiben nem jár pigmenthiánnyal.

Csokoládébarna nem lehet, mert ez nem elfogadott agárszín.

Nem elfogadott színek még: a kék, fehér alapon kék foltos, a farkasszürke (ordas) fekete hát, világos végtagok, háromszínű (pl. fehér alapon fekete, vörös foltok), a fekete világos jegyekkel (pl. black and tan). A fekete szín nem tiltott, de én még a 30 év alatt nem találkoztam olyan fekete magyar agárral, amelyik ne greyre, whippetre, vagy kopóra emlékeztetett volna.

 

marmagasság:

kanok  65-70 cm
szukák 62-67 cm

 

A magasságbeli eltérés megengedett, amennyiben nem válik túl nehézkessé, vagy aránytalanná az agár.

 

Szanka Judit