"Dévajok" 

 

Az első magyar agár szukánk a Dog-chown tenyészetből került hozzánk. Minden különösebb cél nélkül, sajnálatból vásároltuk meg, mert a kicsi gyenge kölyköt a többiek teljesen elnyomták. Akkor még nem tudtuk, hogy ezzel megpecsételődött a sorsunk…

 

Megigézett minket „Tündérke” csodálatos természete, és sebessége. Így került még hozzánk két agár a tenyészetből; „Borcsa” és „Emőke”.

Örök hálával tartozunk Móna Gyulának a jó kutyákért, akik megalapozták a tenyészet jó hírét, és erőt adott, hogy oly sok éven át sokszor kilátástalannak tűnő küzdelmet folytassunk a fajtáért.

Az évek során a kevés társunk, akikkel együtt kezdtünk, sorra feladták a küzdelmet. Néhány nagy tenyészetet említenék „Laskafülü”, „Hipp-hopp”, „Nyúlnyüvő”…Aztán tenyészetek tulajdonosok jöttek, mindent jobban tudtak, a fajta „Apostolai” voltak, majd megfutamodtak. Ma maroknyi tenyészet, és sok alkalmi alom jellemző a fajtára.

Kanyarodjunk vissza a régi időkhöz. Gyula megismertetett bennünket az agárversenyzéssel, megismertük az örömet, amit „Tündérke” verseny engedélyének (Licenc) megszerzése, az első eredményesen teljesített versenye szerzett. A csodálatos környezet, a Pokolsziget ősfái, a Duna part és az agárklub családias légköre rabul ejtett minket. Tündérke része volt a Tenyésztési Nagydíjat nyert „Dog-Chown” tenyészcsoportnak. Ez az élmény nem feledhető, a büszkeség, hogy mi is része voltunk a nagy győzelemnek. Így persze mi is hűséges kiállítás látogatóvá váltunk…

„Tündérke” kölykei voltak:

 „Cicoma” az első magyar agarak részvételével 1982-ben megrendezett UICL – Európa Bajnokság győztese (Belgium), és UICL fiatal szépség győztese.

 Csoda”, az 1983-as Hollandiai UICL – Európa Bajnokság verseny győztese, Európa Kupa Győztes.

Cudar”, UICL fiatal szépség győztese, a „Nyúlnyüvő” kennel meghatározó kan kutyája. Ekkor, még az agarak az UICL nemzetközi szervezethez tartoztak. Mindhárom agár többször volt országos bajnok, Hungária Championok, és az első Babérkoszorús Szépség – Teljesítmény Championok voltak.

„Mindhárom nagy név számtalan kiváló utódot adott. (Cudar - Pusztamenti Apró, Nyúlnyüvő Kuka) „Csoda” – Dévaj Mátka, Boszorkány, Becsvágy von Pannónia).”Cicoma”- Dévaj Híres nem csak 480m-en, hanem 770m–en is nyerni tudott, Jampec az első FCI keretei között rendezett Világbajnokság győztese.

Aztán következtek sorban a világ és Európa bajnoki címek a tenyészetből, összesen 21 agár 34 győztes címei tehát

 

 Dévaj

1. Cicoma      1982.Beringen 32.50

2. Csoda         1983 Geldrop 31.72  1983 Eurocup

3. Híres          (2 győzelem)

4. Jampec

5. Mátka       1994.EB.Lostallo 31.33

6. Orbán       1994.EB.Lostallo 31.63

7. Révész     (2×EB,2×VB gőzelem) 1995.VB.St Gillis 31.61,EB Hildesheim 30.16, 1996.VB Rábapatona  31.57, EB Selestat 30.7                      

8. Tájfun       1997. EB.31.05                                                                                                                               9. Utas          3× EB győzelem

10.Úrfi          2×VB győzelem2000.VB.2001.VB

11.Vágta     (3 ×győzelem)  1999.VB.Lelystad 29.91,EB.Gelsenkirchen 30.96, 2000 EB.Beringen 31.07

12.Zápor

13.Csillag     2001.VB.Münster 31.91

14.Dáma       2002.EB.Rábapatona 32.32

15.Frakk       (3 győzelem) 2001.EB.Versoix, 2002.VB.,2002.EB.Rábapatona  

16.Hadnagy  2003.EB.Versoix 31.929 

17.Korona     2003.VB.30.924

18.Ózon        (3 győzelem))2005. EB. Mont de Marsan 30.325, 2006.VB. Rábapatona 32.414

                                                                                 2007.VB.Sachsenheim 31.87                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

19.Villám      2006.  EB. Jubbega  31.61

20.Pisze        2009.  EB Gelsenkirchen
21.Pompás    2010 VB Rábapatona

 

Még sok vice világ és Európa bajnok és sok döntős agár. Előfordult, hogy valamennyi döntős hely a mi tenyészetünkből került ki.

E mellé még a kiállítási eredmények, több mint 100 Champion agár, még több Champion címmel.

Fiatal és felnőtt, veterán Európa és Világgyőztesek: Híres, Jampec, Mátka, Okos, Órás, Torpedó, Pipacs, Penge, Prímás, Dáma,  Drága, Express, Orvos, Óda, Strázsa, Parázs, Zuhatag, Fullánk…Igazából ezeket a címeket soha nem tartottuk különösebben számon, hisz magyar fajtaként, a HCH cím megszerzése értékesebb számunkra.

Szépség és teljesítmény a jelszavunk, de e mögött mindig ott a kutya! Jó barát, kiegyensúlyozott, megbízható társ.

Almok akkor születnek, ha módunkban állt a legjobb szukát a szerintünk legmegfelelőbb kannal pároztatni. Egy fedező kannak több mindenben kell megfelelőnek lennie: Jó típus, jó anatómia, gyorsaság, és jó idegrendszer. Nálunk az agresszivitás kizáró ok. 

Hosszú éveken át csak bajnokok utódai születtek nálunk. Ha kellett Német, vagy Francia országba utaztunk ezért. Ha a konkurens tenyészetben született kiváló példány, elsőként mi fedeztettünk vele. Nem a gazda és nem a tenyésztő számít. Ma már elmondhatjuk, hogy egységes megbízható állományunk van. Mivel mindig nagy az agarak száma a tenyészetünkben, és különböző vonalakat alakítottunk ki, így sokszor már nem kell másutt fedező kant keresni, hanem saját vonalainkat használhatjuk, a beltenyésztés veszélye nélkül.

 Nagy előnyünk a sok agarász év a hátunk mögött, így vonalak, agarak őseit ismerjük, az esetleges hibáikkal együtt. Bármilyen kecsegtető is egy gyors győzelem előnye, nem adjuk fel elveinket, hogy ugyan gyors, de rossz típusú vagy agresszív kannal fedeztessünk. Egy –egy súlyosabb anatómiai hibán átsegítheti a bajnokot az angolos típusa, de biztos, hogy nem lesz a mi fedező kanunk.

Hosszú távon meghálálja magát a gondosan végzett munka. Az igényesség nélküli tenyészetekből is kikerül egy-egy győztes agár. A minőségi almokat az jelzi, hogy minden kölyök jó, csak árnyalatnyi különbség van közöttük.

A tenyésztő a legjobb almokat tervezi, próbálja létrehozni, melyben benne van a tapasztalata, tudása, és az el nem hanyagolható hetedik érzéke. Mégsem sikerül mindig minden az eltervezettek szerint, hisz élőlényekről beszélünk. Nem buta, és nem hibás érte senki. Ha mindent megtettünk a jó kölykök érdekében, bízhatunk benne, hogy a munkánk előbb-utóbb meghozza gyümölcsét, lehet hogy egy generációval később, de elnyerjük jutalmunkat.

 

Fontos, hogy egy tenyésztőnek legyen elképzelése arról, hogy mit akar, és saját kutyáit is tudja elfogulatlanul szemlélni, tudja őket értékrendbe állítani. Ott komoly gondok vannak, aki saját kutyáit típustól függetlenül kiválónak tartja, és nem akad meg a szeme más tenyészetek egy-egy szép példányán!

 

Sok mindent végigcsináltunk együtt, mi és a magyar agár. A kezdetekkor vásároltunk egy tanyát az agárpálya közelében és mellé lovakat. Fiatalok voltunk másra nem futotta. Így lovas kocsival jártunk a versenyekre. A táv 30 km oda-vissza, és közben még a komp (Pokolsziget). Nem kis feltűnést keltett az agaras társaság! Az agarak versenynapok kivételével, a lovas kocsi mögött jöttek velünk mindenhova. Ha nekiláttunk befogni a lovakat, a két versenyagár már beállt a kocsi mögé, hogy „indulhatunk”. Mellesleg a tanya nem volt bekerítve, kutyaházak voltak nekik. Mi együtt tanultuk meg, hogy kell kutyázni…

Elkészültek az első kennelek, büszkén raktuk bele őket. Megdöbbenésünkre az agaraink kétségbe esve nézték, vajon mi rosszat tettek, hogy bezártuk őket. Bezzeg az autózást rögtön megkedvelték!

A kezdetekkor még nem voltak minőségi tápok, magunk állítottuk össze az ideálisnak vélt táplálékot, és az oltóanyag beszerzése sem volt egyszerű. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen egyszerűen és jól tudunk majd gondoskodni kedvenceinkről, mint manapság, mikor természetes, hogy 6 hetesen megkapják az első védőoltást…

.- Ma már az agarak velünk laknak, csak néhányan vannak kennelben. Egy hőszigetelt lakóház a kennel, cserépkályhával, és nagy kifutókkal.

Néhány agár elkísér minket, ha lovagolni megyünk a környéken.