A sokarcú magyar agár

 

 

 

  1976-ban vásároltam az első magyar agár szukám, és 1979-ben látta meg a napvilágot az első magyar agár almom. Megragadott a fajta elegáns, erőteljes megjelenése és lenyűgöző gyorsasága.

 

  Mivel kis létszámú, kevéssé megbecsült és sokszor igénytelenül tartott és tenyésztett fajta, így az évek során 30-40-re nőtt az agarak száma a kennelben, hogy saját ellenőrzött, hosszú ősi sorokra visszamenőleg ismert kiváló egyedekből álló tenyészanyaghoz jussak. Ezzel a nagy családdal együtt kell élni. Más távolról csodálni egy fajtát és más nap mint nap együtt „ébredni” vele. Az évek során egyre inkább csodálom nemzeti fajtánkat

.

  Ez egy igazi falka! Az anyák szoros kapcsolatot tartanak a kölykökkel, a kölykök életük végéig tiszteletben tartják az anyjukat. A tizenöt éves öreg szukánk már menni alig tudott, a tápját is több alkalommal elosztva kapta. Ereje teljében lévő kölyke soha nem vette el tőle az ételt, elég volt egy morranás az öreg részéről, ha túlságosan kíváncsiskodott.

  A felnőttek között azért előfordulnak civódások, de alapjában véve jóindulatú társas lények. A kölykök az egész falka védelmét élvezik, különösen a már többször ellett szukáknak nagy a türelmük. Az anyák sokszor együtt és egymás kölykeit szoptatják, és lesik az alkalmat, hogy kicsit befeküdjenek a kölykökre vigyázni, míg a kismama sétál egyet. Ha vendég kutya érkezik, a szukák mindig a kölykök és a vendég közé helyezkednek, apró jeleket küldve, hogy „vigyázz magadra, ne bántsd, mi figyelünk”!

Néhány kölyök nagy tehetséget mutat az egyik kifutóból a másiba való átbújásban. Egyszer rémülten láttuk, hogy a domináns kanunk féltve őrzött falatját célozta meg egy kölyök. A kan morgott-morgott, de nem bántotta. Végül a kis szemtelen teljesen átköltözött. A nap felét mindig „fogadott” apjával töltötte.

Talán ezért olyan jó a fajta viszonya a gyerekekkel, mert a „kicsik” az egész falka védelmét élvezik. Ha gyermek mellé szeretnénk kutyát, érdemes olyan tenyészetet választani, ahol a tenyésztőnek is van gyereke és jó a viszony a gyerek és a kiskutyák között. Az ilyen helyről kikerült kutyák jobban kötődnek a gyerekekhez, és sokkal toleránsabbak. A gyerekekkel viszont szigorúan és következetesen tiszteletben kell tartatni, hogy a kutyák élő és érző lények!

Az életük első napjai mély nyomokat hagynak bennük. Az elkerült agarak, ha visszatérnek, itthon érzik magukat, viselkedésük azt mutatja, hogy „én itthon vagyok” és az itthoniak felismerik őket. Sajnos egyik eladott agarunk gazdája meghalt, és a kutya a menhelyen kötött ki… Hazahoztuk őt, akit a menhelyen emberekkel és kutyákkal agresszívnek minősítettek, és hozzáteszem, hogy fél éves kora óta nem láttunk. Boldogan ugrott a nyakunkba, összecsókolta a gyerekeket, és gond nélkül besorolt a falkába, tisztelve a rangidős falkavezér kanunkat.

Vendégségbe érkezett egy angol és afgán agarat tenyésztő hölgy, a tőlünk származó magyar agarával. Mivel elég félénken viselkedett az agár, javasoltuk, hogy kiengedjük hozzá az anyját, hadd bátorítsa őt. Nem akart a hölgy hinni a szemének, hogy milyen nagyon megörült a kutyája az anyjának, és ezután rögtön megjött a bátorsága.

 

Sokak problémája, hogy idősebb kutya mellé kerülne a fiatal. Vajon hogy jönnek ki egymással? Úgy látom, hogy az agarak nagyon kortisztelők, a fiatalok teljesen alárendelik magukat az öregeknek, az „öregek” pedig szülőként viselkedve tanítgatják a fiatalokat.

A történelméből adódóan mindig az ember közelében éltek és óhatatlanul más-más szerepet is fölvállaltak mellettünk. Ki merem jelenteni, hogy a magyar agárnál sokoldalúbb fajtával, és különösen agárfajtával még nem találkoztam. Folyamatosan figyelik az embert, és próbálnak a kedvünkben járni, kivívni elismerésünket. Valamiért mi magyarok nem akarjuk ezt látni vagy elhinni, és méltatlanul elhanyagoljuk őket.

 

Éppen ezért, bár sok-sok kiállítási és agárverseny győztesei születtek nálunk, én inkább mégsem a standardról írnék, hanem a kutyáról, aki a standard mögött van.

 

  Nálunk évek óta az agarak a házőrzők. Különösen a kanok határozott, rendíthetetlen őrnek bizonyultak. Mégis, ha vendég érkezik, elég egy barátságos szó a vendéghez, és megnyugszik a társaság. Nincs felesleges agresszivitás, csaholás. Új helyre költöztünk, ahol még nem volt kész a kerítés. Ekkor láttuk igazán, milyen kiváló is a mi fajtánk! Nem csavarogtak el a kutyáink, pontosan tudták hol vannak a tanya határai. Addig mentek és onnan nem engedték tovább az idegeneket.

Ha tanya, legyenek állatok! Mindig bővült a jelenlevők száma: lovak érkeztek, és lám, mintha mindig együtt éltek volna! Aztán jöttek a csirkék, kacsák, libák. Az agarakat eleinte gondosan elzártuk, ha szabadon engedtük őket. Egészen addig, míg észre nem vettük, hogy

róka dézsmálgatja őket. Ekkor új szerep várt a kutyáinkra, ők vigyáztak a szabadon eresztett baromfikra. Többek közt a vice Európa Bajnok is ezt tette, tudták, hogy ezek az állatok a családhoz tartoznak. Jöttek, mentek közöttük, ha egy vérmes liba megcsípné őket, csak megszaporázták léptüket.

 

Na és a gyerekek! A család nagymamáinak és nagyapáinak égnek állt a haja mikor megtudták, hogy a gyerekek ide fognak születni. Hiszen az agarak vadászkutyák!

  Elmondhatom, hogy az agaraim súlyos függőségben szenvednek! Gyerekfüggők! Soha nem kellett félteni a gyerekeket, mindig vigyáztak rájuk és imádták őket! Az egyébként magunknak való agaraink is megnyíltak nekik. Ha kiállításon egy anyuka kérdezi, hogy megsimogathatja-e a gyermeke az agaraim, válaszom hogy igen, nagy-nagy örömet szerezne vele nekik. Egy alkalommal fiatal kanom egyfolytában kifelé nézegetett a bírói körből, mert egy gyerek sírt. Halálra aggódta magát miatta. A versenypályán a lakókocsiban hagytuk alvó fiunkat, rábízva barátunkra, hogy néha pillantson rá, amíg mi megnézünk egy futamot. Jött a barátunk szólni, hogy kimorogta őt az amúgy szelíd szukánk a kocsiból.

 

A fiúk még alig tudtak járni, mikor a versenyek eredményhirdetésénél egyedül vonultak fel az agarakkal. Még az Európa Bajnokkal is! Soha nem rántották el őket, vagy nem tépték ki magukat a kezükből, és iramodtak el. Amíg kicsik voltak, őket vagy a vendég kisgyerekeket sokszor találtuk alva a szőnyegen, hozzábújva „Rozi” magyar agár szukánkhoz.

 

Már 1982-ben nemzetköz Címversenyen vett részt a fajta, az UICL-Európa Bajnokságon.

(Ezt magyar kutya nyerte) Azóta világszerte ismert, megbízható versenykutya. Valamivel lassabb, mint az angol agár, de ugyanolyan pályabiztos, és nem sérülékeny versenykutya.

Az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a coursing iránt. Ez egy nem kiépített versenypályán imitált nyúl üldözése sok-sok fordulattal. Magyar agár nyert már maximális pontszámmal. Itt a magyar agár igazán elemében van, hiszen szinte napjainkig vadászatra használták.

A fajta kiváló ugró képességét, biztos mozgását, intelligenciáját, nagy munka kedvét kihasználva egyre többen vesznek részt agilityn. (ügyességi verseny)

Sok magyar agár tulajdonos látogatja agarával a kutya kiképző iskolákat, ahol a fegyelmezett viselkedést elsajátítják. Ismerek dicsérettel vizsgázott agarat, és rendőr barátnőnk jól képzett magyar agara a munkaversenyeken is kiválóan megállja a helyét.

Több magyar agár dolgozik lelkesen szánhúzó fogatban. Ezt módomban állt nekem is kipróbálnom, mikor huskyjaink mellé agarakat fogtunk be.

Használják terápiás kutyaként. Ez azt jelenti, hogy teljesen megbízhatóan nyugodtnak, szelídnek, kiszámíthatónak kell lennie, és boldog pillanatokat kell szereznie gyerekeknek, öregeknek és rokkant kocsival közlekedőknek.

A dolog szépsége, hogy egy agár megtanítható minderre.

A fajta munka kedvét tapasztaltam filmbeli szerepléseik alkalmával is. Kifejezetten szívesen szerepelnek, és jó idegrendszerüket dicséri, hogy nem ijednek meg az új helyzetektől, és mindig maximális teljesítmény nyújtanak.

 

A magyar agár megszokta, és igényli az ember közelségét, már a kölykök is erősen kötődnek.

Önállóan dolgozott, önálló döntéseket kellett hoznia, hogy mit üldözzön, meddig, melyik a helyes út, megtanult összedolgozni a másik agárral, így okos, önálló fajtává vált. Ez a fajta úgy döntött, hogy egy életen át a mi hű társunk lesz. Lakásban nagyon kellemes társ, mert mint minden ragadozó, lusta, kényelmes, ok nélkül nem nyüzsög, és nincs kutyaszaga.

 

Nem elhanyagolható, hogy míg manapság sok fajta életkora erősen lerövidült, addig a magyar agár 13-15 éves korig él. A szép hosszú életkor köszönhető annak, hogy ez egy egészséges fajta. A magyar agárnál nincs csípőficam, szív problémák.

Ha továbbra is szépség-teljesítményre tenyésztünk, nagy esély van rá, hogy ez így is marad.

 

Szanka Judit

Magyar Agár Klub Elnöke

Nemzetközi küllem és teljesítmény bíró

Aranykoszorús mestertenyésztő